schuurman-web.nl

Kabinet verlengt coronamaatregelen met drie weken: 'Dit valt gewoon tegen, ik snap het ongeduld'

 

Het kabinet kwam dinsdagavond tijdens de persconferentie met een sombere boodschap: het is nog even wachten op mooiere tijden. De huidige maatregelen worden met drie weken verlengd tot 20 april.

Het kabinet kwam dinsdagavond tijdens de persconferentie met een sombere boodschap: het is nog even wachten op mooiere tijden. De huidige maatregelen worden met drie weken verlengd tot 20 april.

 

Deze mooiere tijden breken pas aan wanneer mensen met een kwetsbare gezondheid en zestigplussers zijn gevaccineerd, zei demissionair premier Mark Rutte. ,,Dat is het moment dat er echt weer meer kan.’’

Twee weken geleden kondigden hij en zorgminister Hugo de Jonge aan dat er mogelijk versoepelingen zouden aankomen. Mits de besmettingscijfers dat zouden toelaten. De terrassen konden dan onder voorwaarden open, er zou meer ruimte komen voor heropening van de winkels en het hoger onderwijs zou ook worden opengesteld. Daar komt niets van, want de cijfers zijn in de tussentijd flink omhoog gegaan. Afgelopen week zijn er bijvoorbeeld al 46.000 mensen positief getest op het coronavirus .

Onderwijs

De Jonge bood wel perspectief voor het hoger onderwijs. Toegangstesten en sneltesten moeten het mogelijk maken om het hoger onderwijs sneller te openen. Als onderwijsinstellingen dat kunnen organiseren en de besmettingscijfers het toelaten, mogen ze vanaf 26 april een dag per week fysiek lesgeven aan hun studenten.

Avondklok

De avondklok gaat zoals bekend een uur later in, om 22.00 uur. Dat gaat op 31 maart in. Rutte gaf aan dat dit te maken heeft met de zomertijd en de latere zonsondergang. ,,Je wilt een maximale impact van de avondklok en kijkt ook naar handhaafbaarheid. In andere landen, zoals België, hebben ze nachtklokken en ook vanaf tien uur is de avondklok nog effectief.’’

Rutte gaf toe: ,,Dit valt gewoon tegen, ik snap het ongeduld en we zien de maatschappelijke onrust. Op basis van de cijfers kijken we naar mogelijkheden om maatregelen los te laten of kijken we naar strengere maatregelen - het kan allebei. Als over een week blijkt dat de cijfers meevallen, zullen we niet aarzelen de voornemens met terrassen, winkelen en hoger onderwijs naar voren halen. Dan zullen we snel handelen.’’

'We moeten blijven beseffen dat dit niet alleen Nederland treft'

 

De premier wilde benadrukken dat niet alleen Nederland te maken heeft met strenge maatregelen. Parijs en andere delen van Frankrijk zijn weer in een strenge lockdown gegaan. Daar mag je niet verder dan 10 kilometer van je huis reizen. Ook de lockdown in Duitsland is met een paar weken verlengd. ,,We moeten blijven beseffen dat dit niet alleen Nederland treft.’’ Het negatieve reisadvies is verlengd tot en met zaterdag 15 mei. Het advies voor de meivakantie is dat men in Nederland moet blijven en geen vakantie in het buitenland boekt. Over de zomervakantie bestaat nog geen duidelijkheid.

Er wordt gewerkt aan een plan om bedrijven te helpen die door de coronacrisis in financiële problemen zijn geraakt, beloofde Rutte. Hij begrijpt dat de verlenging van de coronamaatregelen ,,een enorme domper’’ is voor ondernemers die het water ,,financieel en emotioneel’’ toch al aan de lippen staat.

Basisregels

 

Rutte kwam tot slot nog met een oproep om toch echt de basisregels goed na te leven. ,,We kunnen de prognoses verslaan en eerder terug naar het normale leven, als we ons aan de basisregels houden. Het is geen verwijt, het is logisch dat we het zat zijn. Maar minder dan de helft van de mensen zegt nog vaak de handen te wassen en ook de 1,5 meter afstand wordt steeds moeilijker.’’ Volgens Rutte help je de horeca als je thuisblijft bij klachten en ook de andere regels nakomt. ,,Je eigen gedrag blijft de snelste weg naar versoepeling.’’

Op 13 april is er weer een persconferentie.